Bij genealogisch onderzoek kom je vaak een verrassend fenomeen tegen: bepaalde voorouders komen meerdere keren voor in de stamboom, op verschillende plaatsen. Dit fenomeen heeft een naam: kwartierherhaling.
Wat is een kwartierherhaling?
Een kwartierherhaling verwijst naar het feit dat dezelfde voorouder meerdere keren voorkomt in iemands afstamming, vaak omdat meer of minder verre neven en nichten getrouwd zijn. Dus in plaats van een enkele voorouder in elke tak, komen sommige takken samen en delen dezelfde individuen.
Waarom bestaan kwartierherhaling?
Volgens de theorie verdubbelt het aantal voorouders met elke generatie: 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders enzovoort. Maar in werkelijkheid is dit aantal al snel groter dan de werkelijke bevolking in die tijd. Deze tegenstrijdigheid wordt verklaard door de complexiteit van de situatie: in de dorpen was reizen beperkt en huwelijken tussen neven en nichten kwamen vaak voor, vaak om bezit te behouden of bij gebrek aan keuze. Als gevolg hiervan is het werkelijke aantal voorouders lager dan het theoretische aantal.
Beroemde voorbeelden
- Lodewijk XIV en Maria Theresia van Oostenrijk: hun kinderen hadden slechts 4 overgrootouders in plaats van 8, omdat hun ouders neven en nichten waren en hun grootouders broers en zussen.
- Alfonso XIII van Spanje: in de 11e generatie had hij slechts 111 verschillende voorouders op een totaal van 1024, een verbreidingspercentage van 89%.
Hoe meet je kwartierherhaling?
Genealogen gebruiken twee indicatoren:
- Graad van kwartierherhaling: aantal verschillende voorouders / aantal theoretische voorouders in een bepaalde generatie. Hoe lager het getal, hoe groter de inteelt.
- Index van kwartierherhaling: (aantal theoretische voorouders - aantal echte voorouders) / aantal theoretische voorouders. Dit wordt uitgedrukt als percentage en geeft het aandeel duplicaten aan.
Een goed voorbeeld:
Een kind van neef en nicht (die dezelfde grootouders delen) heeft slechts 6 verschillende overgrootouders in plaats van 8.
- Graad van kwartierherhaling: 6/8 = 0,75
- Index van kwartierherhaling: (8-6)/8 = 0,25 (d.w.z. 25%)
Hoe herken je kwartierherhaling?
Duplicaten verschijnen vaak in stambomen in de vorm van dubbele vermeldingen. Sommige genealogische softwarepakketten signaleren deze gevallen automatisch. Daarnaast zijn archieven (burgerlijke stand, parochieregisters) en consanguiniteits dispensaties uitgegeven onder het Ancien Régime waardevolle bronnen om ze te identificeren.
Moeten we ons zorgen maken over kwartierherhaling?
Nee! Kwartierherhalingen zijn eerder de regel dan de uitzondering, vooral in streken waar de mobiliteit laag was. Ze houden niet noodzakelijk een risico op problematische bloedverwantschap in, tenzij huwelijken tussen nauwe verwanten zich over meerdere generaties herhalen. Ze geven vooral blijk van de sociale, geografische en economische geschiedenis van onze voorouders.
Afbeeldingscredit: evannovostro, "Old leafless bare tree over blue sky background", Adobe Stock