Op 8 mei 2025 werd Robert Francis Prevost verkozen tot 267ste Paus van Rome, met de naam Leo XIV. Al snel begonnen genealogen van over de hele wereld zijn voorouders te ontdekken.
Leo XIV, wiens echte naam Robert Francis Prevost was, werd geboren op 14 september 1955 in Chicago, Illinois. Hij was de jongste zoon van Louis Marius Prevost (1920-1997), van Italiaanse en Franse afkomst, en Mildred Agnes Martinez (1911-1990), uit Creoolse families in Louisiana en West-Indië.
De oorsprong van twijfel: FamilySearch en de Fabre verwarring
De naam Suzanne Fabre komt voor in bepaalde databases, met name FamilySearch, en zelfs in een database van Ancestry voor de geboorte van de vader van de paus in 1920. Geen enkele Franse bron van de burgerlijke stand bevestigt echter het bestaan van een Suzanne Fabre die overeenkomt met het profiel van de grootmoeder van de paus. Het gaat dus waarschijnlijk om een indexeringsfout of verwarring door homoniemen, die vaak voorkomen in grote internationale databases.
De zaak voor Suzanne Fontaine
Uitgebreid onderzoek door Franse genealogen, getoetst aan de burgerlijke stand van Le Havre, bevestigt dat de grootmoeder van Léon XIV van vaderskant Suzanne Louise Marie Fontaine was, geboren op 2 februari 1894 in Le Havre. Ze was de dochter van Ernest Auguste Fontaine (1857-1919) en Jeanne Eugénie Prévost (1864-1933), beiden banketbakkers uit Normandië, en emigreerde naar de Verenigde Staten waar ze trouwde met John R. Prevost, een professor in Romaanse talen van Italiaanse afkomst. Hun zoon, Louis Marius Prevost, was de vader van Paus Leo XIV.
Een doorslaggevend argument kwam van Suzanne's eigen zoon, John C. Prevost (1917-1996), die “Fontaine” als meisjesnaam van zijn moeder invulde op haar Amerikaanse social security aanvraag. Dit officiële document bewijst de afstamming en bevestigt dat Suzanne Fontaine, wier geboorteakte in Le Havre werd gevonden, de echte naam is.
Screenshot van de “Le Centre de Généalogie” Discord server, bericht gedateerd 8 mei 2025 om 20:30 (UTC+2)
Een ander argument komt van de Amerikaanse social security aanvraag van Suzanne, echtgenote Prevost. Dit document bewijst dat Suzanne geboren is op 2 februari 1894, niet op 2 februari 1896.
"United States, Social Security Numerical Identification Files (NUMIDENT), 1936-2007", FamilySearch (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6KQQ-5HD3 : Sat Apr 26 04:39:30 UTC 2025), Entry for Suzanne Prevost and Unknown Unknown.
Waarom de verwarring met “Fabre”?
In de Franse burgerlijke stand is geen Suzanne Fabre gevonden die in deze periode in Le Havre is geboren met dezelfde voornamen. De meest plausibele hypothese is die van verwarring tijdens het indexeren of een administratieve fout, misschien in verband met de mogelijke buitenechtelijke geboorte van het eerste kind van het echtpaar Prevost-Fontaine, in een context waarin het huwelijk van de ouders niet in de archieven is teruggevonden. Het is niet ongewoon dat in Amerikaanse documenten de meisjesnaam van de moeder onjuist wordt getranscribeerd of vervangen door een gebruikelijke achternaam of die van een naast familielid.
Geboorteakte voor Suzanne Louise Marie Fontaine, gedateerd 5 februari 1894, voor een geboorte op 2 februari 1894. © Archives départementales de Seine-Maritime
Er zijn inderdaad Suzanne Fabres geboren in Frankrijk in de jaren 1890, maar ze bleven allemaal in Frankrijk en geen van hen past in het migratiepatroon van Suzanne Fontaine, die naar de Verenigde Staten emigreerde en in 1979 in Detroit overleed. De meest plausibele hypothese is daarom een misinterpretatie of indexeringsfout: “Fabre” zou een vervorming van de naam “Havre” kunnen zijn, verkeerd begrepen of uitgeschreven door Amerikaanse agenten bij het opnemen van documenten, vooral als het accent of handschrift tot verwarring leidde.
Kortom, alle serieuze officiële en genealogische bronnen bevestigen dat de grootmoeder van vaderskant van Paus Leo XIV Suzanne Fontaine was, geboren in Le Havre in 1894, en dat de vermelding van “Fabre” in bepaalde Amerikaanse documenten het resultaat is van een verwarring, waarschijnlijk fonetisch of administratief, en geen genealogische realiteit.
Afbeeldingscredit: Michael, "Leo XIV wooden blocks with industrial smokestack polluting the air in the background", Adobe Stock